Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Primăriile vor putea garanta creditele CET-urilor

Primăriile au primit derogare de la Legea Finanțelor Publice Locale pentru a putea garanta creditele de care producătorii de energie termică în sistem centralizat aflați în subordinea lor au nevoie pentru a achiziționa combustibilul necesar funcționării în bune condiții la iarnă. Guvernul României a aprobat în acest sens un proiect de ordonanță. Acesta vine în sprijinul cetățenilor, autorităților locale și operatorilor de servicii de alimentare cu energie termică.

Proiectul de ordonanță a fost inițiat la solicitarea primăriilor din municipiile Ploiești, Brașov, Bacău și Iași.
Citiți și despre: Au început probele de presiune la termoficare.

(…) până la data promovării prezentei ordonanțe, unele unități administrativ-teritoriale au informat (…) cu privire la dificultățile pe care le întâmpină operatorii din subordine legat de pregătirea sezonului rece 2023 -2024, inclusiv cu referire la constituirea stocurilor de combustibili. (…) la această dată, există unități administrativ-teritoriale la nivelul cărora nu sunt luate, din lipsa disponibilităților financiare, toate măsurile pentru pregătirea în condiții optime a sezonului rece 2023 -2024″, se menționează în nota de fundamentare a proiectului.

Garanția de stat nu constituie ajutor de stat

În nota de fundamentare a proiectului este menţionat că o garanție de stat nu constituie ajutor de stat. Acest lucru în cazul în care nu aduce niciun avantaj întreprinderii beneficiare. Astfel, furnizorii, respectiv, unitățile administrativ – teritoriale trebuie să analizeze în fiecare caz în parte, dacă se poate demonstra „principiul operatorului în economia de piață”. Trebuie să se țină seamă de posibilitățile efective ale operatorului beneficiar. Acestea includ obținerea resurselor financiare echivalente prin piața de capital.

Citiți și despre: ApaVital bună de plată.

Nu este implicat ajutor de stat în situația în care noua sursă de finanțare ar fi pusă la dispoziția operatorului, în condiții ce ar fi acceptabile pentru un operator privat, în condițiile normale ale unei economii de piață.

Excluderea ajutorului de stat în cazul garanțiilor individuale

Astfel, conform Comunicării Comisiei cu privire la aplicarea articolelor 87 și 88 din Tratatul CE privind ajutoarele de stat sub formă de garantii (2008/C 155/02), în cazul unei garanții de stat individuale, este exclusă existența ajutorului de stat dacă sunt respectate cumulativ umătoarele conditii:

(a) persoana creditată nu se află în dificultate financiară;

(b) gradul de acoperire oferită de garanție poate fi determinat în mod corespunzător în momentul acordării garanției. Aceasta înseamnă că garanția trebuie să fie legată de o tranzacție financiară specifică. De asemenea, de o sumă maximă fixată și o durată limitată;

(c) garanția nu acoperă mai mult de 80% din creditul neachitat sau din altă obligație financiară. Excepție face situația în care garanția este acordată pentru a finanța o companie al cărei unic obiect de activitate îl reprezintă un serviciu de interes economic general pentru care a fost mandatată și, de asemenea, atunci când garanția a fost acordată de către autoritatea publică ce i-a încredințat desfășurarea acelui serviciu public, caz în care se poate ajunge la 100%;

(d) pentru garanție se achită prețul corespunzător prețului pieței.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat din județul tău!

Primaria Miroslava

noiembrie 26, 2024

Primăria Comunei Miroslava a obținut o finanțare...
Primăria Pașcani
Primăria Pașcani