Unul dintre cele mai inventive popoare este cel japonez. Forțați să se adapteze la temperaturi de peste 30 de grade, japonezii au ales să creeze diferite articole de îmbrăcăminte pentru a se răcori.
Atunci când este caniculă, japonezii se îmbracă în geci pe stradă. Nu este vorba despre orice jachetă ci de unele speciale pentru vară, care au ventilație încorporată și funcționează pe bază de baterii.
Cei care obișnuiesc să-și desfășoare activitățile în aer liber poartă adesea astfel de geci. Ventilatoarele creează un micro-climat, iar cel care poartă jachetele simte răcoare atunci când temperaturile și umiditatea din aer sunt prea mari.
Bineînțeles că inventatorul, Sony Hiroshi Ihvigaya, a fost forțat de împrejurări să gândească neconvențional. După o călătorie în Asia de Sud-Est, acesta a realizat că sistemele de aer condiționat din noile clădiri ar putea duce la o creștere uriașă a consumului de energie. Așa că a realizat jacheta cu aer condiționat. Aceasta a fost scoasă pe piață în 2004 cu ajutorul companiei Kuchofuku. Însuși numele firmei se traduce prin ”haine cu aer condiționat”. În 2015, Makita, producătorul de scule electrice, a îmbunătățit enorm modelul de jachetă cu aer condiționat.
Citește și: Un nou atelier de educație muzeală și dezbatere la Iași.
Japonezii au mai inventat o altă metodă foarte eficientă de răcire, și anume Reon Pocket. Este vorba despre un aparat de aer condiționat portabil, care trebuie fixat în jurul gâtului. Acesta dispune de “un mod de răcire inteligent”.
Astfel, senzorii aparatului detectează diverse comportamente, precum mersul pe jos, după care nivelul de răcire este ajustat în mod automat pentru cel care poartă dispozitivul.