Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Germania ia în considerare săptămâna de lucru de patru zile

Germania se află în mijlocul unui experiment îndrăzneț, testând săptămâna de lucru de patru zile. În efortul de a găsi echilibrul perfect între nevoile de mână de lucru și menținerea competitivității. Țara analizează această idee, care a fost deja pusă în aplicare în alte părți ale Europei și testată.

Apariția acestui subiect în atenția primei economii europene survine într-un moment de incertitudine economică, generând tensiuni în rândul angajatorilor. Cu toate acestea, unii văd în această criză o oportunitate pentru schimbări revoluționare.

Un articol care te-ar putea interesa: Meditaţiile elevilor, povara părinţilor.

Un exemplu în acest sens este Maximilian Hermann, un tânăr manager de proiect în vârstă de 29 de ani, care își începe deja weekend-ul de vineri, urcându-se pe motocicleta sa pentru o plimbare prin Alpii bavarezi. Ca și colegii săi, Hermann a adoptat săptămâna de lucru de patru zile la începutul acestui an. Compania sa, KlimaShop, specializată în instalarea de pompe de căldură și sisteme de aer condiționat în Augsburg, sudul Germaniei, se numără printre primele companii care au decis să facă această tranziție. Astfel, cei 30 de angajați ai firmei lucrează cu o oră și jumătate mai mult în fiecare zi. Beneficiază de o zi liberă suplimentară în fiecare săptămână, toate acestea la același salariu.

În timp ce negocierile salariale anuale pentru industria siderurgică se apropie, IG Metall urmărește să introducă săptămâna de lucru de patru zile la același salariu. Acest lucru prin tăierea programului de la 35 la 32 de ore/săptămână.

De unde a pornit experimentul?

Primul test major privind săptămâna de lucru de patru zile în Germania va fi condus de firma Intraprenoer în parteneriat cu 4 Day Week Global. Experimentul va include până la 50 de companii din diverse domenii începând cu anul 2024. Aceste companii vor experimenta o reducere a programului de lucru, menținându-și în același timp salariile, în încercarea de a evita o scădere a productivității. Intraprenoer, care a introdus deja ziua liberă de vineri pentru angajații săi încă din 2016, a atras deja interesul a 33 de companii care doresc să participe la acest proiect.

Vezi și despre: Permisul de conducere va fi suspendat până la 10 ani pentru consum de droguri sau alcool.

Wolfgang Schmidt, fondatorul unei companii producătoare de mașini-unelte din Hamburg, a implementat săptămâna de lucru de 38 de ore din 2022. Aproximativ 30 de angajați beneficiază de această inițiativă, economisind combustibil și bani în navetele zilnice.

În orașul Wedel, aproape de Hamburg, administrația locală a adoptat săptămâna de lucru de patru zile pentru a atrage personal mai competent și mai motivat. Sophie Jaenicke, responsabilă de programul de lucru în conducerea sindicatului IG Metall, subliniază că tranziția la săptămâna de lucru de patru zile ar putea reduce procentul înalt de angajați cu contracte part-time în Europa.

Opțiunea preferată a 81% dintre germani

Conform unui studiu realizat de Fundația Hans-Boeckler, 81% dintre germani susțin tranziția la săptămâna de lucru de patru zile.

În Belgia, angajații au avut dreptul de a solicita săptămâna de lucru de patru zile încă din 2022. În timp ce în Germania, legea permite angajaților și angajatorilor să ajungă la un acord privind programul de lucru. Acesta poate ajunge până la un maxim de 48 de ore pe săptămână. Cu toate acestea, entuziasmul unora pentru săptămâna de lucru de patru zile este temperat de patroni și economiști. Holger Schaefer, printre aceștia, estimează că o reducere a programului de lucru cu 20% ar putea avea consecințe economice dezastruoase.

Vezi și: Pedepse majorate pentru cadrele didactice implicate în hărțuirea sexuală a elevilor.

Chiar dacă „limitarea activităților neproductive și condensarea muncii” este încă posibilă în sectorul de birou. În industrie, Holger Schaefer, expert la Institutul Economic IW din Köln, susține că toate opțiunile pentru creșterea productivității sau eficacității au fost deja epuizate. În contextul accentuării deficitului de mână de lucru, legat de pensionarea generației baby-boomers, o reducere a programului de lucru ar implica „inevitabil o scădere a producției de bunuri și servicii”.

Săptămâna de lucru de patru zile este considerată „un vis nerealist” de către directorul Institutului IW, Michael Hüther. Acesta susține că soluția ar fi, dimpotrivă, majorarea programului de lucru, nu reducerea lui.

Nu uita să ne urmărești pe Instagram și Facebook, pentru a fi la curent cu toate informațiile!