Senatul adoptă interzicerea comercializării băuturilor energizante și derivatelor acestora către minori. Astăzi, plenul Senatului a aprobat un proiect care vizează protejarea populației împotriva efectelor dăunătoare ale consumului de băuturi energizante. Măsura constă în interzicerea vânzării acestora sau a produselor derivate minorilor, împreună cu o campanie de informare privind riscurile asupra sănătății.
Comisia de specialitate a avizat mai multe amendamente în acest sens.
Alte măsuri luate de senat: Pedepse majorate pentru cadrele didactice implicate în hărțuirea sexuală a elevilor.
Potrivit noilor reguli, se interzice comercializarea și publicitatea băuturilor energizante și a derivatelor acestora în unitățile sanitare și în școlile preuniversitare. Acest lucru include și automatele din aceste locuri, precum și zonele adiacente străzii de acces a elevilor (într-un perimetru de 1.000 de metri). De asemenea, se impune restricționarea concentrației de ingrediente, conform legislației în vigoare. Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, vor coordona programe de control oficial pentru producție, distribuție și import de băuturi energizante și derivate.
Amenzi de până la 50.000 de Lei
Nerespectarea acestor prevederi atrage sancțiuni financiare substanțiale, cu amenzi între 25.000 și 50.000 de lei. Verificarea și aplicarea acestor sancțiuni vor fi efectuate de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Sănătății. Acesta împreună cu Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, conform competențelor legale.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), fenomenul consumului de băuturi energizante a devenit o preocupare majoră. Acesta mai ales în rândul copiilor și adolescenților. Un studiu din 2013, citat de inițiatorii proiectului (senatori PNL, susținuți de USR), arată că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.
Vezi și despre: Permisul de conducere va fi suspendat până la 10 ani pentru consum de droguri sau alcool.
Mai mult, comercianții au introdus pe piață produse derivate ce conțin concentrații de alcool. Pe lângă alcool, cafeină, taurină și carnitină sunt introduse de către comercianți în produse. Acest lucru se întâmplă fără a menționa explicit aceste substanțe pe etichetele produselor sau efectele asupra sistemului nervos și muscular.
INSP avertizează că consumul de băuturi energizante combinat cu alcool este extrem de periculos. Motivul acestor măsuri fiind, efectul stimulant ce maschează gradul de intoxicație.
Propunerea legislativă pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului de băuturi energizante va fi transmisă Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot final, fiind organul decizional în acest caz.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!