Ministerul Muncii a făcut publice normele de aplicare ale noii legi a pensiilor. Calculul pensiei se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate de fiecare individ.
Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei la momentul intrării în vigoare a legii, în septembrie 2024. Printre schimbările aduse de noua lege se numără eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit. Aceste modificări având scopul de a corecta inechitățile și de a consolida principiul contributivității.
Recalcularea tuturor pensiilor este prevăzută conform noii legi, inclusiv pentru cele deja în plată. Se va folosi formula fără indici de corecție, la data de 1 septembrie 2024. Dacă după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual. De asemenea, în ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 13,8%, ajungând la suma de 2.032 lei.
Indexarea pensiilor va fi efectuată cu rata inflației și cu 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, anual, în luna ianuarie. O noutate constă în corelarea majorării pensiilor cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației. Optându-se pentru procentul mai avantajos.
În plus, persoanele care doresc să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte suplimentare. Pentru a stimula prelungirea vieții profesionale. Pentru fiecare an lucrat peste 25 de ani, se acordă 0,50 puncte. Peste 30 de ani – 0,75 puncte, iar peste 35 de ani – un punct.
Există posibilitatea menținerii în activitate până la împlinirea vârstei de 70 de ani
Legea stipulează și posibilitatea menținerii în activitate până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul angajatorului, pentru persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie.
Stagiul minim și complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Stagiul minim se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România. Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și care au născut și crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți.
Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților la 65 de ani este amânată până în 2035. De asemenea, anumite meserii au fost eliminate de la condițiile speciale de pensionare conform noii legi.
Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024. Cu excepția articolului care reglementează majorarea pensiilor în 2024 și valoarea punctului de pensie în același an, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!