Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Regional

Vaslui: Bani pentru o nouă racla pentru moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi

Vaslui: Bani pentru o nouă racla pentru moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi. Enoriașii din Eparhia Hușilor sunt chemați să contribuie la realizarea unei noi rache pentru moaștele Sfintei Mucenițe Chiriachi. Episcopia Hușilor a inițiat o colectă publică. Iar părintele Ignatie, Episcopul Hușilor speră că „rugămintea noastră de a ne sprijini în realizarea unei noi racle, pentru moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, propice cinstirii ce i se cuvine, va găsi ecou în inimile preoților și credincioșilor din întreaga Eparhie”.

„Dragostea față de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi se manifestă și prin împodobirea și păstrarea, în cel mai autentic mod, a odorului de preț pe care îl avem de la ea, sfintele moaște.

Ajutorul și întărirea în credință resimțite în preajma Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, precum și pilda vieții sale, ne motivează ca cinstirea pe care i-o datorăm să devină aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iași. Sau Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou la București, Sfântul Mucenic Ioan cel Nou la Suceava, Sfânta Muceniță Filofteia la Curtea de Argeș. Și aidoma cinstirii Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Mitropoliei Banatului. Avem nădejde că rugămintea noastră de a ne sprijini în realizarea unei noi racle, pentru moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi. Propice cinstirii ce i se cuvine, va găsi ecou în inimile preoților și credincioșilor din întreaga Eparhie, frumusețea exterioară a noului chivot urmând să ilustreze dragostea noastră față de Sfânta Muceniță. Și noblețea sufletului creștin iubitor de sfinți”, a afirmat Părintele Episcop Ignatie al Hușilor.

Citește și: Vaslui: AJOFM oferă noi cursuri de formare profesională gratuite

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește, din anul 1787, Eparhia Hușilor

„Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește, din anul 1787, Eparhia Hușilor. Sfintele moaște fiind aduse la Catedrală, din Sfântul Munte Athos, de Episcopul Iacov Stamati. Încă din acele vremuri, credincioșii au perceput-o ca grabnic folositoare, primind răspuns și mângâiere duhovnicească în rugăciunile lor. Primite de la Athos într-o cutiuță din lemn de chiparos, Episcopul Iacov Stamati se îngrijește să le așeze într-o raclă specială. De forma unui chivot, de argint, poleit cu aur. Ierarhul a realizat acest chivot, lucrat cu multă măiestrie, cu sprijinul familiei polcovnicului Alexie Srebriacov, în 1791. De asemenea, în anul 1807, Episcopul Meletie I Brandaburul realizează tocul de argint, de forma mâinii. Acesta îmbracă, până astăzi, sfintele moaște”, arată Episcopia Hușilor, pe siteul propriu, precizând că trecerea timpului și-a pus, iremediabil, amprenta asupra raclei realizate în timpul Episcopului Iacov Stamati. Iar aceasta este restaurată integral și este necesar să fie conservată într-un mediu specific.

„Astfel, sfintele moaște au fost mutate, provizoriu, într-o altă raclă. Până ce va fi realizată una nouă, reprezentativă pentru Sfânta Mare Muceniță Chiriachi. Și expresie a recunoștinței și a evlaviei noastre față de ocrotitoarea Eparhiei”, se mai spune pe site.

În fiecare lăcaș de cult din Eparhie va fi afișat anunțul editat de Centrul Eparhia. Acesta conține contul pentru donații și tipul de chitanță care va fi emis de preoții parohi. De asemenea, pe calendarele de buzunar, pentru anul 2024, editate de Episcopia Hușilor, a fost trecut contul în care se pot face donații pentru viitoarea raclă.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram pentru a fi primul informat!

ianuarie 14, 2025

În perioada 11-13 ianuarie 2025, hoții au...

ianuarie 14, 2025

Vorbiți liber la concurs. Miercuri, 15 ianuarie,...

ianuarie 14, 2025

Un vasluian, norocosul de la ”Noroc”. Premii...

ianuarie 14, 2025

Produse expirate confiscate de DSVSA. În luna...