Peste doi ani, rețeaua de apă-canal va acoperi tot județul. Astăzi, 5 septembrie, conducerea ApaVital a prezentat stadiul Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă uzată din județul Iași. Proiectul ar urma să se finalizeze la jumătatea anului 2025.
“În urma acestui proiect, gradul de acoperire al alimentării cu apă va crește de la 67% la 88%. 80.000 de locuitori se vor putea racorda la rețeaua de canalizare. În cadrul POIM, vom finaliza 3 contracte în acest an. Se vor continua contractile de la Al.I.Cuza, Tomești, începem să atacăm și conducta spe Schitu Duca. Mai avem tot în cadrul proiectului și alte nouă contracte la Hârlău, Deleni, Scobinți , Cotnari”, a precizat Mihai Doruș, directorul general al ApaVital.
Proiectul în valoare de 428 milioane de euro este cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi a început în februarie 2021, când s-a semnat Contractul de Finanţare.
Proiectul include 20 de Contracte
În proiect se identifică 2 Contracte de prestare servicii, 14 Contracte de execuție lucrări și 4 Contracte de furnizare echipamente. Investiţiile prevăd, pentru sistemul de apă potabilă:
- construcţia a 312 km și reabilitarea a 28 de km de rețea
- înfiinţarea a 256 km de rețea de aducțiune şi modernizarea altor 38 de km
- construirea a 50 de staţii de pompare
- construirea a 43 de rezervoare de înmagazinare şi a 23 de staţii de clorinare
Astfel, prin intermediul proiectului, gradul de conectare a populației la rețeaua de alimentare cu apă va creşte de la 78% la 84%.
Articole despre ApaVital: Extinderea rețelei de apă în Zona Metropolitană.
Pentru a moderniza şi a extinde sistemul de apă uzată se vor construi 536 km şi se vor reabilita 13 km de rețea de canalizare. De asemenea, investiţiile includ construcţia a 230 de km de conducte de refulare apă menajeră, a 362 stații de pompare a apei uzate pe lângă înfiinţarea a 4 stații noi de epurare a apelor menajere şi modernizarea unei astfel de staţii. Toate aceste lucrări de modernizare şi extindere ne vor permite să creştem gradul de conectare a populației din judeţul Iaşi la rețeaua de canalizare, precum şi nivelul de colectare şi epurare a apelor uzate de la 65% la 77%.
Proiectul este finanţat 94% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% din Fondul de Coeziune, 13% bugetul de stat și 2% bugetul local. Cofinanțarea de 6% este asigurată prin credit BERD de către APAVITAL S.A. Iaşi.
Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!