Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Dealul Repedea, locul de unde poți vedea colinele Iașului

Dealul Repedea, sau ”La releu” cum îi mai spun ieșenii, este locul de unde poți vedea colinele Iașului. În anumite zile senine, pe înserate, se poate chiar vedea silueta emblematicului Masiv Ceahlău, cu o înălțime de 1907 m. Muntele se află la 130 km distanță.

Arealul a fost declarat rezervație geologică și paleontologică, numit „Locul Fosilifer Dealul Repedea”, datorită rocilor calcaroase formate din cochilii de scoici fosilizate și cimentate („calcare oolitice”). Acestea s-au format după retragerea Mării Sarmatice din această zonă acum 5-7 milioane de ani. Marea Neagră și Marea Caspică sunt rămășițe ale acestei mări neozoice. Cochiile prezente aici demonstrează dispariția animalelor marine odată cu izolarea de oceanul planetar și înlocuirea apei sărate cu apă salmastră. Acest fapt a fost demonstrat în prima lucrare românească de geologie „Calcarul de la Răpidea” scrisă în 1862 de Grigore Cobălcescu. Acesta este primul profesor de geologie și mineralogie al Universității din Iași.

Citește și: Mii de pelerini la Mănăstirea Vlădiceni

Încă din anul 1955 este prezentă pe lista monumentelor naturii. Un lucru puțin știut e că aceasta e prima rezervație paleontologică din România care a fost înscrisă. Urmează apoi ca în 1994 să primească titlul și de rezervație avifaunistică, datorită celor peste 100 de specii de păsări prezente aici.

Rezervația geologică și paleontologică Repedea se întinde pe o suprafață de 47,47 hectare. Este situată în partea de sud a județului Iași.

Sub zona de platou, în mijlocul pădurii, se află Mănăstirea Piatra Sfântă, cunoscută și ca „Schitul lui Tărâță”, ridicată pe la 1734, și care a devenit mănăstire de călugări după 1990.