Încep să apară rezultatele evaluării realizate de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) asupra unităţilor medicale din Iaşi. Două spitale din Iași au obținut cele mai mari punctaje. Este vorba despre Institutul Regional de Oncologie din Iaşi şi Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) care au avut un punctaj total de 94,59%, respectiv 94.48%, în categoria lor de competenţă.
Unitățile medicale ieșene au fost încadrate în categoria a II-a cu recomandări în clasa de competență I M. Conform Ordinului de Ministru nr. 1.408 din 12 Noiembrie 2010, aici este încadrat un spital „cu nivel de competenţă foarte înalt care au competenţă foarte înaltă, restrânsă la domeniul său de activitate şi asigură servicii medicale într-o specialitate în conexiune cu alte specialităţi complementare”. Un spital privat, ”Arcadi Hospital, a fost acreditat tot în această categorie, obținând al treilea punctaj la nivel național.
Rezultate negative la evaluarea realizată de ANMCS
Conform celor de la zdi.ro, există însă şi unităţi medicale care nu au trecut cu bine evaluarea ANMCS. Spitalul C.F. Paşcani, deşi a obţinut un punctaj relativ bun, 86.36%, se află acreditat în categoria IV, ceea ce înseamnă că a fost acreditat cu încredere redusă. Acesta este considerat că face parte din clasa a IV-a de competenţă, un nivel bazal, care deserveşte unei populaţii dintr-o rază limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. La fel și Spitalul de Neurochirurgie, dar situația a fost remediată. Conducerea spitalului a contestat decizia ANMCS şi au fost reîncadraţi în categoria a II-a. Cu un punctaj de 86,03%, au fost pe poziţia 23 din ţară.
Citește și: Bătălia pentru supravegherea lucrărilor la SRU.
Cel mai grav stă Spitalul Orăşenesc din Hârlău, care a fost încadrat în categoria a VI-a în 2019 la evaluare. A fost neacreditat, iar situaţia nu s-a mai schimbat de atunci.
Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iaşi este evaluat în această perioadă, la fel şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” şi Spitalul Clinic „C.I. Parhon”, iar la începutul anului a fost verificată activitatea de la Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac”.
Conform ANMCS, în România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.
Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.