Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Exproprierile pentru barajul de la Pașcani vor avea loc în primele șase luni ale acestui an

Exproprierile pentru barajul de la Pașcani vor avea loc în primele șase luni ale acestui an. Ministerul Energiei este în faza de pregătire a proiectului de hotărâre de guvern. Acesta va iniția procesul de expropriere a terenurilor necesare pentru acumularea hidroenergetică (AHE) de la Pașcani. Acest proiect, repornit după aproape 40 de ani de la începerea lucrărilor, beneficiază în prezent de finanțare din PNRR.

Conform declarațiilor ministrului Energiei, peste 2.300 de hectare de terenuri urmează să fie expropriate, iar costurile estimate depășesc 6 milioane de euro. În paralel, lucrările la acumularea hidroenergetică au fost reluate pe baza unui contract încheiat anterior cu Construcții Hidrotehnice SA.

Vezi și: Primăria Iași lucrează la un proiect pentru construirea unui centru SPA.

Ministerul Energiei a anunțat că se află în etapa finalizării caietelor de sarcini pentru achiziția echipamentelor hidromecanice destinate Barajului Pașcani și a celor necesare pentru instalațiile și dotările electrice ale Centralei Hidroenergetice Pașcani.

Astfel, începutul acestui an va marca și lansarea unor noi licitații pentru AHE Pașcani. În plus, vor fi inițiate procedurile de achiziție publică pentru realizarea unor studii de impact asupra mediului, evaluare adecvată și evaluare a impactului asupra corpurilor de apă.

AHE Pașcani a fost desemnată, în 2022, ca un proiect de interes public major. În martie 2023 a fost finalizată strategia pentru finalizarea lucrărilor începute încă din 1985. Acest baraj va primi fonduri din PNRR și alte surse, fiind estimat că lucrările vor continua până în 2029, iar intrarea în funcțiune a facilității hidroenergetice este planificată pentru 2026. Bugetul necesar se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Nu uitați să ne urmăriți pe Facebook și pe Instagram pentru a fi la curent cu toate informațiile !

Primăria Iași

octombrie 25, 2024

O nouă încercare de vânzare a bunurilor...
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Doi tineri au ajuns la Spitalul Sf....
Primăria Iași

octombrie 24, 2024

Evaluarea activității IPJ . Inspectoratul de Poliție...