Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Liber pentru continuarea lucrărilor la parcul de la Teatrul Național

Liber pentru continuarea lucrărilor la parcul de la Teatrul Național. Comisia Națională de Arheologie de lângă Ministerul Culturii a aprobat raportul de cercetare arheologică preventivă realizat de echipa de specialiști de la Complexul Muzeal Național „Moldova” . Aceștia au realizat cercetarea arheologică obligatorie în parcul din fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, care este supus unui proiect de modernizare de către Primăria Municipiului Iași. Totodată, Comisia a solicitat punerea în valoare a unor vestigii pe care arheologii le-au propus spre conservare. Structurile considerate de arheologi ca meritorii pentru evidențiere prin soluții speciale alese de arhitecți includ:

– Arcele de descărcare în fundațiile clădirii sudice de pe esplanadă

Citește și: Teatrul Național Iași performează la Chișinău.

–Un tronson de conducte de apă din olane poate deveni „masca” unei cișmele publice, spațiul fiind amenajat cu nișe cu geamuri pentru expunerea obiectelor descoperite, însoțite de ilustrații și texte explicative;

– un tronson din conducte și amenajarea rotundă din centrul spațiului ar putea fi protejate prin placă de superglass.

Revitalizarea urbană

Arheologii recomandă selectarea și plantarea atentă a vegetației arboricole pentru a preveni dislocarea elementelor de zidărie în sol.

Specialiștii de la Complexul Muzeal Național „Moldova” au solicitat extinderea cercetărilor arheologice, cu costuri adăugate la bugetul local. Municipalitatea și firma de modernizare a esplanadei Teatrului Național au așteptat finalizarea studiilor și avizul de la Ministerul Culturii.

Conform obligațiilor îndeplinite de Primăria Municipiului Iași lucrările au fost reluate, pentru o justă punere în valoare a vestigiilor descoperite.

Lucrările vor continua în etape și o parte din vegetaţia existentă, inclusiv cea matură și valoaroasă, va fi conservată. Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural. Toate acestea prin amenajarea unor elemente de:

Vezi și :Echipa Ateneului Național din Iași se pregătește pentru un turneu de amploare în București.

  • mobilier urban
  • spații verzi
  • trasee de circulație pietonală
  • sisteme de iluminat modern

Proiectul implică realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare). Terenul amenajat are o suprafață de 9.744 metri pătrați, iar spațiile verzi vor reprezenta peste 7.200 de metri pătrați.

Fii alături de noi pe Facebook și Instagram, pentru a fi primul informat!

Primaria Miroslava

noiembrie 26, 2024

Primăria Comunei Miroslava a obținut o finanțare...
Primăria Pașcani
Primăria Pașcani