Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

Știri​

Statuia din fața Palatului Culturii va fi restaurată

Statuia din fața Palatului Culturii va fi restaurată. Peste 70.000 de lei a pregătit Primăria pentru servicii de proiectare legate de restaurarea statuii domnitorului Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii din Iași. În cursul zilei de 4 septembrie, a fost inițiată o achiziție directă. Aceasta s-a desfășurat pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Firma care a bătut palma pentru serviciile de proiectare privind restaurarea statuii ecvestre a domnitorului Ștefan cel Mare are la dispoziție 3 luni de zile pentru finalizarea proiectului tehnic.

Citește și despre: Consiliul Local a votat! Vom avea Sală Polivalentă.

„Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare este un monument de bronz închinat domnitorului moldovean Ștefan cel Mare (1457-1504). A fost realizat de către sculptorul francez Emmanuel Fremiet și inaugurat în anul 1883 în municipiul Iași. Statuia are o înălțime de 4,5 metri și este confecționată din bronz. Piedestalul statuii este executat din marmură roz de Carrara.

Istoria statuii lui Ștefan cel Mare

Pe părțile laterale ale piedestalului, se află două altoreliefuri din bronz. Acestea reprezintă Lupta de la Codrii Cosminului – 1497 (cel din stânga) și Lupta de la Podu Înalt – 1475 (cel din dreapta). Statuia lui Ștefan cel Mare a fost inclusă în lista monumentelor istorice din județul Iași. A fost elaborată în anul 2004 de către Institutul Național al Monumentelor Istorice, fiind atribuit codul IS-III-m-B-04314. Monumentul a fost inaugurat la 1883. Pentru amplasarea sa a fost ales locul în care au fost cândva curțile domnești, în domnia lui Ștefan cel Mare. Cu ocazia dezvelirii statuii voievodului, Ulița Mare, care își avea capătul în apropierea monumentului, principala arteră a Iașilor, a primit denumirea de strada Ștefan cel Mare.

Citește și despre: Muzeul de Științe Naturale la un pas de marea deschidere.

Cea mai simplă dovadă că statuia reprezintă pe Ștefan cel Mare este stema Moldovei, capul de bour, amplasată pe pieptul calului. Pentru soclu s-a ales piatră din munții Jura, ca la Opera Garnier din Paris. Statuia urma să fie turnată în bronz de Thiebaut. Soclul avea să fie executat de antreprenorul care a constituit amintitul edificiu din capitala Franței”, se arată în caietul de sarcini al achiziției directe.

Urmăriți-ne și pe paginile de socializare: Instagram și Facebook.