Adminis.ro reprezintă portalul administrației ieșene

De interes

Virusul West Nile a ajuns și la Iași

Două infecții grave cu virusul West Nile au fost depistate la Iași în ultima săptămână. West Nile este transmis prin înțepăturile de tântari. Cele două persoane cu infecții grave cu meningo-encefalită au vârsta de 65, respectiv 70 de ani. Ambele au necesitat diagnosticare şi tratament la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Una dintre ele a fost externată săptămâna trecută. Cealaltă persoană urmează să fie externată dacă starea de sănătate va fi la fel de bună ca astăzi.

Medicii spun că cei doi pacienţi au trecut cu bine peste boli, fără sechele pe termen mediu şi lung. Conform Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, au fost recoltate probe de la cei doi pacienţi. Diagnosticul a fost confirmat în urma unor analize de laborator făcute la Centrul Regional de Sănătate Publică din Cluj, pe 23 august.

DSP Iaşi a luat măsuri

Citat de către ZDI, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Iași a declarat: „Ca urmare a confirmării celor două cazuri, DSP Iaşi a luat următoarele măsuri: a înştiinţat şi a solicitat Primăriei Municipiului Iaşi şi Primăriei Municipiului Paşcani intensificarea măsurilor de dezinsecţie împotriva ţânţarilor atât în exterior cât şi prin asociaţiile de proprietari/locatari, în subsolurile şi interiorul blocurilor de locuinţe. Țânțarii pot fi transmiţători de West-Nile. A informat şi a solicitat medicilor familie ca toţi pacienţii cu simptomatologie specifică să fie direcţionaţi către Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. A solicitat Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi informaţii cu privire la circulaţia virusului West Nile la animale şi păsări”.

Citește despre: Vaccinare obligatorie sau nu?

La  nivel de simptomatologie, pacienţii care iau virusul dezvoltă dureri de cap de intensitate mare. De asemenea dezvoltă și stări de inconştienţă sau sincope. Pentru diagnosticare sigură, este necesară realizarea unei puncţii la nivelul coloanei vertebrale pentru a se recolta lichid cefalorahidian. Recomandarea este să purtăm haine care să ne protejeze pielea. Este recomandat mai ales dacă sunt zone unde există o concentrare mai mare de insecte, cum ar fi ochiurile de apă şi în special apa stătătoare. Să folosim aceste substanţe împotriva pişcăturii de ţînţar care pot fi procurate din farmacii, sunt foarte bune, sunt indicate. Dacă observăm o stare de moleşeală şi o durere de cap persistentă ne vom prezenta imediat în cadrul spitalului astfel încât să beneficiem de un tratament şi un diagnostic precoce.

Urmărește-ne pe Facebook, dar și pe Instagram, pentru a fi primul care află noutățile din județul Iași!

noiembrie 25, 2024

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat oficial...

noiembrie 25, 2024

Șoc în presa internațională. Alegerile prezidențiale din...

noiembrie 25, 2024

Referendumul organizat de Primăria Capitalei a fost...