COMUNA MOVILENI
Comuna Movileni se află în partea centrală a județului, pe malul drept al Jijiei, acolo unde primește apele micului afluent Sbanț. Este străbătută de șoseaua județeană DJ282, care o leagă spre sud de Horlești, Rediu și Iași, și spre nord-vest de Gropnița și de Șipote și mai departe în județul Botoșani de Răuseni, Hlipiceni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Hănești, Vlăsinești, Săveni, Drăgușeni, Coțușca și Rădăuți-Prut. Prin comună trece și calea ferată Lețcani-Dorohoi, pe care este deservită de halta de călători Potângeni și de halta de mișcare Larga Jijia.
Comuna Movileni are în componențp patrru sate:Movileni care este sat reședință și satele Iepureni, Larga-Jijia și Potângeni.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plasa Copou a județului Iași și era formată din satele Movileni, Larga, Românești și Potângeni, având în total 1900 de locuitori. Anuarul Socec din 1925 o consemnează în plasa Bahlui a aceluiași județ, având aceeași componentă și o populație de 2.103 locuitori. În 1931, comuna a fost temporar desființată, satele ei trecând la comuna Gropnița. Ulterior, comuna a fost reînființată, și a apărut pe teritoriul ei actual și comuna Epureni, cu satul Epureni care anterior fusese la comuna Rediul Mitropoliei. În 1950, cele două comune au fost transferate raionului Iași din regiunea Iași. În 1968, ele au revenit la județul Iași, și tot atunci a fost desființată comuna Epureni, satul ei fiind inclus în comuna Movileni, care a căpătat atunci alcătuirea actuală
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Movileni se ridică la 3.278 de locuitori, în creștere față de recensământul anterior, când se înregistraseră 3.119 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (95,61%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,03%).
Comuna Movileni este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul Dan-Constantin Hodoroabă, de la Uniunea Salvați România, este în funcție din octombrie 2020.
2023 ADMINIS